Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2016 17:39 - Математика на думите X - Система
Автор: raylight Категория: Забавление   
Прочетен: 2215 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.12.2016 17:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 I.               СИСТЕМА

Деф. Системата е множество от взаимосвързани и взаимодействуващи елементи, които формират сложна цялост (която е системата)

 

Както се вижда от тази кръгова дефиниция, системата е парадокс от гледна точка на логиката, но това е защото е по – висша от нея. Системите могат да дефинират логиката, но не и логиката  - системата.

 

Алтернативна дефиници;

Деф.2. Системата е множество от взаимосвързани елементи, работещи за постигане на обща цел.

 

Системата е нещо цяло, цялостност.  Целта на всяка цялостност е да оцелее, а за да оцелее, трябва да се развива. Всяко развитие е циклично, по спираловиден път, защото се повтарят старите грешки на ново, по – високо ниво и се гледа напред.

 

Не всяко нещо, което смятаме за система е такова. Футболните системи не са системи, а кодове. Образователната система не е система, защото участниците в нея нямат обща цел – всеки тегли колата в своята посока. Това може да звучи като страхотен лозунг за демокрацията, но когато колата все пак трябва да отиде някъде, по този начин тя или няма да помръдне, или ще помръдне едновременно във всички посоки.

 

Всеки елемент на система, бил той човек, преподавател или друг многоклетъчен организъм иска да оцелее, затова се обединява с други, за да формира система, която да оцелее ако трябва на гърба на всеки един отделен елемент от нея или дори на всички елементи заедно.

 

Системата е ред, който е в движение. Няма ли движение, няма система. Има структура. Структурата са елементи с връзки, спящи зимен сън, клетки, чакащи активация.

 

Всичко в една система става с връзки. Колкото повече връзки, толкова по – стабилна е тя. Ако някои елементи са много по – връзкари от други и свързват повечето други елементи, системата лесно може да бъде тласната в желана от тях цел. Връзкарството на мнозина е лечението на връзкарството на малцина.

 

Всяка система показва естествено колебание около установеното си състояние, което се дължи на нейната структура, а не на който и да е отделен неин елемент. Всеки поотделно може да е невинен, но заедно всички да са виновни и обратно – всеки поотделно може да е виновен, но заедно всички да са невинни.

 

Системата не може да се разбере, като я разглобиш на части и ги анализираш. Вземете Вселената, стрийте я на прах и няма да намерите дори един атом справедливост, защото тя не е там, тя е във връзките между хората, не по – малко реална от всяка елементарна частица или душица.

 

Не можеш да минеш над една река два пъти и да сглобиш една система два пъти. В мига, в който я разглобиш да я анализираш, тя изчезва и дори пак да навържеш връзките както са били, тя не може да тръгне. Доктор Франкенщайн е свидетел.

 

Системите са по – сложни, отколкото си мислите, каквото и да си мислите. На всяко ниво на сложност на разсъжденията, системите се оказват по – сложни, отколкото ги мислят и това е фрактално. Фракталността е фрактурата на реалността.

 

Системите могат да направят от нещо - нищо, а могат и от нищо – нещо. Могат дълго време да са спокойни и изведнъж да ви изненадат, а могат дълго време да се тресат и сами да се успокоят. Могат да закъснеят колкото си искат, а могат и да тръгнат щом ги погледнеш. Система е, върти се, както казват мъдреците.

 

Всяка система е част от друга система и така от кварките до живота, вселената и всичко останало.

Анти системните играчи са системни играчи

Когато работите системата, вие действувате систематично.

Когато системата прецаква вас, това е в реда на нещата, а когато вие прецаквате системата, това е нередно, но в реда на нередното.

Системата е в нас и ние сме системата. Тя нас преобръща и ние нея преобръщаме – това се нарича обратна връзка. Обратната връзка е юзда върху действията, самонаблюдението на интелигентните хора, змията захапала опашката си.

В системата всички сме обратни един спрямо друг и това е нормално, защото всички сме с връзки.

Вържи елементите да ти е мирна системата.

Човек за човека е сигнал.

Една система не може да разбере себе си, затова е нужен наблюдател извън нея, с когото тя да формира система и да издигне неразбирането до ново ниво.

Когато дълго наблюдаваш системата, ставаш част от система, защото се привързваш към нея.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3234184
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031